Het koor

Geschiedenis

Vocaal ensemble Florence is in 1977 opgericht als Gelegenheidskoor Knegsel en staat sinds 2008 onder leiding van Christianne Celis. Karien Celis is de vaste pianiste. De thuisbasis vanoudefoto1 het koor is Knegsel, maar de leden komen inmiddels uit de hele regio. Aanvankelijk zong het koor voornamelijk klassiek. Tegenwoordig bestaat het repertoire ook uit wereldmuziek, gospels, popsongs, close harmony en musicalliedjes.

Lovende kritieken kreeg het koor voor de uitvoeringen van “Jesus Christ Superstar” van Andrew Lloyd Webber, de “Misa Criolla” van de Argentijnse componist Ariel Ramírez en de mis “The Armed Man, a Mass for Peace” van de Brit Karl Jenkins. In juni 2008 vierde Gelegenheidskoor Knegsel het 30-jarig jubileum met drie uitverkochte musicalconcerten in De Muzenval in Eersel. Het koor werkte ook diverse keren mee aan proms- en jubileumconcerten van muziekverenigingen uit de regio. Voorts is het koor regelmatig te beluisteren in o.a. de kerk in Knegsel en het Oude Kerkje in Middelbeers.
oudefoto3

Omdat het koor continu streeft naar verbetering en vernieuwing, kregen de leden in 2010 een workshop van Vocaal Mannen Kwartet KeyChord. Aansluitend gaven Gelegenheidskoor Knegsel en KeyChord een drukbezocht zondagmiddagconcert op het dorpsplein in Knegsel.

In 2011 studeert de 25-jarige Christianne Celis af aan het Conservatorium in Antwerpen op koordirectie. Als onderdeel van haar eindexamen heeft het koor onder haar leiding in juni een concert gegeven in de Sint Laurentiuskerk in Antwerpen. De veelal religieuze koorwerken werden instrumentaal begeleid door een groot kerkorgel en een 8-koppig blazersensemble. Ook het Belgische koor Cantando werkte mee aan het concert. Het werd een geslaagde uitvoering die Christianne een zeer goede beoordeling opleverde.

In maart 2014 bracht Gelegenheidskoor Knegsel de theatershow ‘Labyrinth of Love’ op de planken in de Muzenval in Eersel.

Op 15 juni 2014 is de naam van het koor gewijzigd in vocaal ensemble Florence.

In oktober 2016 kon VE Florence voor het eerst in de gloednieuwe MFA de Leenhoef in Knegsel een theatershow brengen, genaamd ‘Blauw Bloed’.

Op 4 mei 2018 verzorgde het koor ism een 11-koppig instrumentaal ensemble een volledige uitvoering van ‘The Mass for Peace’ van Karl Jenkins. Dit vond plaats in de kerk in Eersel voor een groot en zeer enthousiast publiek.

florence_b_007

vlnr; Oprichtster Florence, pianiste Karien en dirigente Christianne

In mei 2019 is onze oprichtster  Florence Franssen overleden. Zij was tevens de moeder van Karien en de oma van Christianne. Gelukkig kon het koor een mooie bijdrage leveren aan het afscheid van deze sterke, inspirerende vrouw. Ze betekende veel voor de ontwikkeling van het koor en voor de mensen die er in zingen en in het verleden gezongen hebben.

Dirigente

Christianne Celis heeft haar muziekstudies vanaf heel jong aangevangen. Ze bespeelde in haar jeugd al verschillende instrumenten, zoals piano, viool, dwarsfluit, altviool en zang. In 2004 startte ze een muziekopleiding aan het conservatorium in Antwerpen met als hoofdvak piano. Vanaf dat moment stapte ze ook het werkveld in en deed haar eerste ervaringen op als muzieklerares, dirigente, pianobegeleidster en muziekarrangeur, voornamelijk in regio de Kempen.
Christianne
Ze voltooide haar Bachelor piano  in 2008 en studeerde verder in de Master, maar dan met hoofdvak koordirectie. Zij behaalde deze Masteropleiding in 2011 met grote onderscheiding. In augustus 2015 voltooide ze  een tweede master, nu met hoofdvak piano bij lerares Eliane Rodrigues en tevens behaalde ze het diploma voor de Specifieke Lerarenopleiding Muziek. Christianne dirigeert op dit moment Vocaal Ensemble Florence uit Knegsel, het Kempisch Senioren Orkest en het koor Le Noci, beide uit Hapert. Verder is ze werkzaam als pianobegeleidster, muziekdocente, repetitor, coach en muziekarrangeur. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op haar website www.ccmusic.nl